Upeaa ja aurinkoista vappua teille kaikille! Vappua silmälläpitäen olemme täällä Mokkapuussa kehitelleet kahvisen munkkireseptin :). Lue resepti alta ja herkuttele!

Nämä munkit eivät sisällä maitoa eikä kananmunaa ja onnistuvat myös gluteenittomasti. Kahvimunkit saavat mukavan lisäkahvistuksen hienolla kahvijauheella maustetusta intiaanisokerista. Tai jos ehdit ja haluat, munkit voi myös kuorruttaa kahvinmakuisella tomusokerikuorrutteella. Ohje alempana ;).
Nämä munkit ovat leivottu maukkaalla täysruokosokerilla ja veden / maidon sijaan nesteenä on käytetty vahva-aromista kahvia. Itse käytimme Karju -kahvia, sen maku on omiaan leivonnassa ;).
Kahviset munkit:

- 2.5dl tummapaahtoista kahvia kädenlämpöisenä
- 1dl öljyä
- 25g tuorehiivaa
- 1.5dl intiaanisokeria
- 1tl suolaa
- 1rkl jauhettua kardemummaa
- n. 8dl jauhoja

- öljyä uppopaistamiseen
Valmista kahvi normaaliin tapaan ja anna sen jäähtyä kädenlämpöiseksi. Sekoita murennettu tuorehiiva, intiaanisokeri, kardemumma ja suola kahviin ja sekoita. Lisää jauhoja pienissä erissä kunnes taikina alkaa irrota kulhon reunoilta. Lisää öljy ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Peitä kulho liinalla ja aseta lämpimään vedottomaan paikkaan kohoamaan. Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi (n. 30 min), leivo siitä pikku pullia ja anna niiden vielä kohota liinan alla toiset 30 minuuttia.

Kun pullat ovat kohonneet, on aika lämmittää uppopaistoöljy kattilassa tai uppopaistokeittimessä n. 150-180 asteiseksi. Tee sormilla kohonneisiin pulliin reikä ja laske varovaisesti öljyyn. Munkit käännetään siinä vaiheessa kun pinta on väriltään kamelinruskea. Kun molemmat puolet ovat saaneet väriä, munkit nostetaan varovaisesti reikäkauhalla tai muulla ottimella pois öljystä esim. siivilän tai talouspaperin päälle kuivumaan. Noin minuutin päästä munkit voi pyöräyttää sokerikuorrutteessa jonka ohje löytyy alta.
Kahvinen sokerikuorrute

- 2dl intiaanisokeria
- 2rkl erittäin hienoksi jauhettua (espresso / turkkilainen) tummapaahtoista kahvia
- 1tl vaniljasokeria
Sekoita kaikki sokerikuorrutteen ainekset yhteen kulhossa ja kuorruta lämpöiset munkit seoksessa. Nopeaa ja maukasta, tässä vaiheessa voit jo haukata :)
Jos haluat hieman donitsimaisemman vappumunkin, se syntyy näppärästi tomusokerikuorrutteella, ohje alla:
Kahvisempi sokerikuorrute:

- 2dl tomusokeria
- 2rkl kylmää kahvia
- 1rkl erittäin hienoksi jauhettua (espresso / turkkilainen) tummapaahtoista kahvia
Sekoita kaikki ainekset keskenään. Jos seos on liian paksua, lisää hieman kahvia. Jos taasen liian laihaa, lisää tomusokeria. Valmiit hivenen jäähtyneet munkit nopeasti dipataan kuorrutteessa. Meidän munkkimme saivat kuorrutuksen kolmasti jolloin siitä tuli tarpeeksi paksu mutta se on makuasia. Kuorruta munkkisi niin monesti kunnes olet itse tyytyväinen lopputulokseen :). Lopuksi pinnalle voi vielä sirotella nonparelleja tai suklaaraastetta.
Kahviset munkit sopivat niin kahvin, teen kuin simankin seuralaiseksi vappupiknikille... tai ehkä haluat syödä kaikki salaa yksiksesi ;).